Testvér. Valaki, akire mindig számíthatunk, valaki, aki életünk végéig feltétel nélkül fog vigyázni ránk és szeretni minket. Mindegy, hogy fiú vagy lánytestvér, nem számít, hogy mennyi korkülönbség van köztünk, a testvériség az egyik legszorosabb kötelék két ember között.

Kötődés

Testvéreinktől sokat tanulhatunk. Megtanulhatunk önzetlenül szeretni, felelősséget vállalni egymásért, valamint saját tetteinkért és a kimondott szavakért. Jóllehet a testvéri kapcsolatok merőben más típusú kapcsolatok, mint a barátiak, mégis ez az első és legfontosabb kötelék, amely korban hozzánk közel állóval köt össze bennünket. Ezért sok más kapcsolatunkra is hatást gyakorolhat. Egy egészséges testvéri viszony megtanít arra, hogyan viselkedjünk másokkal, megtanít érzelmekre, konfliktuskezelésre, kommunikációra és megtanít figyelni. Figyelni a másikra, a szeretett fél érzéseire és arra, hogyan nyújtsunk biztonságot neki és saját magunk számára az adott kapcsolatban.

Szeretet

Adhat egy fajta magabiztosságot az, ha az embernek van valaki az életében, aki úgy fogadja el őt, ahogy van, nem akarja megváltoztatni, nem kell neki megfelelni, nem ítélkezik felette, bármikor hozzáfordulhat bármivel, segíti és támogatja őt. A testvérünk és az, amit ő tölt be az életünkben, senki és semmi máshoz nem hasonlítható. Habár kétség kívül testvéreinkkel veszekszünk a legtöbbet, ők azok, akik a legközelebb állnak szívünkhöz. Természetesen adódhatnak olyan időszakok, amikor kevésbé értünk egyet valamiben, vagy egész egyszerűen csak másfelé vezet az utunk, mégis legyünk bárhol, mindig, mindenhol bennünk élnek a közös gyermekkor emlékei.

Kistestvérek, nagytetsvérek

Nehéz eldönteni, melyik a különlegesebb – az ahogyan a nagyobb testvér viszonyul a kisebbhez, vagy fordítva. A nagyobb testvér példaképpé válhat. A kistestvér egész életében ott lesz valaki, aki irányt mutat majd mindenben. Sokkal könnyebb azzá válni, akivé szeretnénk, ha van valaki, aki „megmutatja” hogy kell. Látjuk, mi a boldogság, látjuk, hogy kell felállni a kudarcból, látjuk milyen életre van lehetőségünk és ha mi is olyan jövőre vágyunk, lesz valaki mellettünk, aki végig fogni fogja a kezünket az úton. A nagy testvér szemszögéből is lenyűgöző a testvéri kapcsolat különlegessége. A nagyok vigyáznak, a nagyok törődnek – édes teher ez. Az idősebb testvérek hajlamosak „anyáskodó”, vagy „apáskodó” magatartást tanúsítani testvéreik felé, ami gyakran konfliktusokat szülhet, ők mégis vállalják a kockázatot, mert szeretnék megvédeni mindentől azt, aki a legfontosabb a számukra.

Gyermeki összetartás

Szerencsések azok, akik megtapasztalják, milyen az, ha soha nincsenek egyedül. Szülőként is van valami megnyugtató abban, ha tudjuk, hogy gyermekeinknek mindig lesz kire számítaniuk rajtunk kívül is. A gyerekek nagyon összetartók tudnak lenni. A testvérek hasonló dolgokon mennek keresztül, hasonló dolgokat tapasztalnak és éreznek, ez pedig azt eredményezi, hogy van valaki, aki könnyen, akár félszavakból is megérti őket. Erre a megértésre pedig ahogyan felcseperednek és fejlődik a személyiségük egyre nagyobb szükségük lesz.

Egy testvéri kapcsolat tehát tele van apró csodákkal, közös élményekkel, gyönyörű emlékekkel, szeretettel, elfogadással, törődéssel és megértéssel. Szülőként törekedjünk tehát arra, hogy segítsük és támogassuk gyermekeink egymással való kapcsolatát, figyeljünk oda arra, hogy a köztük lévő kapocs minél erősebb és minél egészségesebb legyen – olyan, ami örömük és boldogságuk forrása lehet mindig, mindenkor.