Vigyázz rám

„Vigyázz Rám” Iskolai Felvilágosító Programsorozat

fiatalok ● szakértők ● ingyenes előadások

Az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány prevenciós előadássorozata a gyermekeltűnések legveszélyeztetettebb korosztályhoz, a 12-18 év közötti fiatalokhoz szól. Általános- és középiskoláknak tartunk felvilágosító, tájékoztató órákat arról, hogy milyen veszélyeket rejt a csellengés, milyen következményei lehetnek az elszökésnek. Bűnmegelőzéssel kapcsolatos óráink során rávilágítunk arra, hogy az említett korosztály tagjai milyen típusú bűncselekmények áldozataivá válhatnak. Mit tehet a környezet, milyen óvintézkedéseket lehet érvényesíteni, melyek a legfontosabb lépések egy csellengés bejelentése esetén? Valós, megtörtént eseteken keresztül tárjuk fel a leggyakoribb veszélyeket. Preventív programunkban gyermekpszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek, bűnmegelőzésben érintett rendőrségi dolgozók és alapítványunk munkatársai vesznek részt, akik a csellengéssel összefüggő veszélyekre, a kiváltó okokra és a megelőző intézkedések fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kérdezz bátran, mi válaszolunk!

 Célunk, hogy minél szélesebb körben indítsunk el párbeszédet azon korosztályban, amelyben pillanatnyilag a legtöbb eltűnést regisztrálja a nyomozóhatóság. Ahhoz, hogy a prevenció sikeres legyen, az előadás során a fiatalok kérdezhetnek szakértőinktől, így lehetőség adódik arra, hogy a programsorozat teljes egészében az ő igényeik szerint valósuljon meg és a már meglévő témák mellett olyan kapcsolódó témákkal összefüggésben is tájékozódjanak, amelyek mindig is foglalkoztatták őket. Meg kell ismernünk a gyermekek igényeit, gondolatait, kételyeit és kérdéseit azért, hogy valódi segítséget nyújtsunk azoknak, akiknek szüksége van rá.

Szemléltető eszközeink

CSELLENGŐ KISOKOS

Tájékoztató füzet gyerekeknek. Tények az eltűnésekkel kapcsolatban, a leggyakrabban elkövetett hibák, a csellengésig vezető út, hasznos tanácsok. Mit tegyen a fiatal, ha úgy érzi, meg akar szökni. Megtörtént esetek.

VIGYÁZZ RÁM KISOKOS

Tájékoztató kiadvány felnőtteknek, családtagoknak a prevenció fontosságáról. Mit tegyek? Hasznos információk és tanácsok, amelyeket akkor is tarts be, ha megtörtént a baj, de leginkább azért, hogy elkerüld.

ÉS MÉG SOK MÁS!

Foglalkozásainkon gyakran használunk rövidfilmeket, videós interjúkat a csellengéshez kapcsolódó témákról. Mindezt kiegészítjük figyelemfelkeltő prezentációkkal és egyéb kiadványokkal, hogy az üzenetünk célt érhessen.

Szakértőink, előadók

A „Vigyázz Rám” iskolai tájékoztató program előadói között olyan szakemberek állnak, akik munkájuk során kapcsolatban vannak a fiatalkorúakkal, ismerik a lelkivilágukat, gondolataikat, problémáikat.

Iskolák jelentkezését várjuk!

Reméljük, hogy programunknak köszönhetően több és több gyermeknek felnyithatjuk a szemét a rá leselkedő veszélyekre és a csellengés következményeire. Támogassa Ön is az eltűnt gyermekek ügyét! Várjuk olyan iskolák jelentkezését, amelyek nyitottak lennének preventív kezdeményezésünkre!

Előadásaink ingyenesek, előzetes regisztrációt és egyeztetést követően mindenhová szeretnék eljutni.

További információ és jelentkezés:

Matuska Rita

+36 30/392-3040

szervezes@ezerlampasejszakaja.hu