Biztonsági tanácsok: Hogyan tanítsd meg a gyermekednek a telefonszámodat?

Gondolkodtál már azon, hogy mi történne, ha a gyermeked elveszne? Tudna keresni egy megbízható felnőttet, akinek megadhatja a telefonszámodat és a nevedet? Tudja ezeket az adatokat egyáltalán? Íme néhány tipp, hogy hogyan tanítsd meg a csemetédnek ezeket a nélkülözhetetlen információkat.

Kezdetnek magyarázd el, hogy milyen segítő szervek vannak, akikhez bátran fordulhat, ha elveszik.

3 dolgot taníts meg neki, amiket szükséges tudnia annak, akihez segítségért fordul:

  1. A gyermek neve
  2. A szülők neve
  3. A szülők telefonszáma

Mutatunk néhány trükköt, melyekkel játékosan bemutathatod a csemetédnek a telefonszámok világát. Természetesen nem kell minden feladatot minden egyes nap végrehajtani, hiszen te is tudod, hogy a gyerekek hamar ráunnak az ismétlődő dolgokra. Kezdjétek az egyeztetős játékkal, és naponta maximum 2 vagy 3 különböző feladatot csináljatok végig, ezzel biztosíthatod a változatosságot

6 egyszerű lépés arra, hogy az óvodásod megtanulja a telefonszámodat

  1. Az egyeztetős játék

Először egy nagy lapra írd fel a telefonszámodat, hogy legyen a kicsinek egy átfogó képe róla. Ezután hangosan mondjátok el a számokat együtt, később pedig készítsetek kártyákat a telefonszámod számjegyeivel, amiket illesszetek vissza a nagy lapra. Ezzel kap egy képet arról, hogy hogyan épül fel egy telefonszám.

  1. Tapsoljátok ki

Következő lépésként mondjátok fel hangosan a telefonszámodat miközben egy ritmust tapsoltok. Mondjátok úgy, ahogy te diktálnád egy idegennek a számodat, megtartva a szüneteket. Ez a módszer segít megtanulni a gyermeknek, hogy hány számjegy van egy telefonos elérhetőségben.

  1. Énekeljétek el a telefonszámot

Keress egy dallamot, amire könnyen rá tudod énekelni a telefonszámodat, énekeld el a kicsinek, és kérd meg, hogy ismételje utánad. Valószínűleg a végére már fejből fogja zengeni a „dalt”.

  1. Csináljátok nagyban

Készíts egy hatalmas telefonbillentyűzetet a faladra, és gyakoroljátok, hogy hogyan kell beütni a segélyhívót, a 112-t. Később pedig kezd el diktálni neki a telefonszámodat. A feladat, hogy üsse be ezt a számot. Ragaszd ki a billentyűzet fölé a telefonszámodat, hogy így gyakorolja a beütését. Ösztönözd arra, hogy mindig, amikor arra jár, hangosan mondva írja be a telefonszámodat.

  1. Ugráljátok ki

Gondoljátok újra az ugróiskolát, rajzoljatok fel a betonra krétával a falon lévő telefonbillentyűzethez hasonlót, és ugráljatok a számokra.

  1. Gyakoroljátok igazi telefonon

Végül pedig hagyd, hogy a gyermeked egy igazi telefonon gyakoroljon. Először készíts egy papírtelefont, később pedig hagyd, hogy a készülékeden gyakoroljon. Hívja az egyik szülő telefonjáról a másikat, így megtudja, hogy milyen egy igazi telefonhívás. Valószínűleg az, hogy egy igazi telefonon gyakorolhat motiválni fogja, és tovább szeretne majd gyakorolni.

Fontos megjegyzés:

Amikor tanítod a gyermeknek a telefonszámotokat mutasd meg neki azt is, hogy hova kell azt beírni a készüléken, és hogyan kell hívást kezdeményezni, ugyanis nagyon sok gyermek elfelejti megnyomni a hívásgombot. Valamint mutasd meg neki azt is, hogy hogyan kell vészhívást indítani egy lezárt telefonon.

Amennyiben hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg ismerőseiddel is, hogy az ő gyermekük is biztonságban lehessen.