Hétfőn kezdődik az iskola. Nem könnyű elbúcsúzni a nyártól és visszacsöppenni a tanulós mindennapokba. Ismét kezdetét veszi a korán kelés és az egész napos kötelező koncentrálás, ráadásul még délután is házit kell írni a strandolás, fagyizás és biciklizés helyett. Lássuk, mivel is könnyíthetjük meg az iskolakezdést!

Újra a suliban

Fontos, hogy ne várjuk el gyermekeinktől, hogy egyik napról a másikra átálljanak az iskolás minden napok rutinjára. Semmi baj, ha az első pár hét arról szól, hogy elfogadják és szépen lassan megszokják, hogy elkezdődött a tanév és az ezzel járó kötelességek sora. Reggel kicsit morcosabbak a korán kelés miatt? Készítsünk egy finom reggelit, hogy vidámabban induljon a nap, vagy csempésszünk bele a tízórais dobozába egy kis meglepetés finomságot, amiről tudjuk, hogy a kedvence. Természetesen a meglepetés mellett gondoskodjuk az egészséges, tápanyagokban gazdag és vitamindús harapnivalókról is, amelyek serkentik az agyműködést és adnak egy kis energiát a tanuláshoz.

Hétvégi kalandok

A „vénasszonyok nyara” tökéletes a hétvégi kirándulásokhoz. Használjuk ki az utolsó nyári napsugarakat és töltsünk vidám családi napokat együtt! Ha már hét közepén megemlítjük lurkóinknak, hogy hétvégén vár rájuk egy kis kaland, akkor alig várják majd a hétvégét, gyorsabban telnek a hétköznapok és nem érzik majd a túl éles váltást a vakáció nyújtotta szabadság és vidámság, valamint az őszi iskolakezdés terhe között. Ráadásul hétvégén annyira feltöltődnek majd a frissen szerzett élmények hatására, hogy újult erővel indul a hétfő! Vigyük el őket kirándulni, libegőzni, állatkertbe, aquaparkba, vagy akár töltsünk el együtt egy utolsó hétvégét kedvenc balatoni strandjaink egyikén!

Játszva tanulás

Az első hetekben, hónapokban próbáljunk meg még figyelmesebbek lenni! Vegyük észre, ha szükség van ránk és a segítségünkre – például a lecke írásban. Ilyenkor a gyerekek dekoncentráltabbak, türelmetlenebbek és feszültebbek lehetnek, amely következményeképp a tanulás sem zökkenőmentes. Vessünk be néhány tanulási praktikát! Kérdezzük ki őket és találjunk ki valami kis mókás dolgot minden egyes helyes válaszért cserébe, próbáljuk elmesélni nekik az elsőre követhetetlennek tűnő történelmi eseményeket, amelyekről írnia kell a következő esszédolgozatban, készítsünk színes szókártyákat angol és német órákra a szódolgozathoz, vagy rendezzünk délutáni házi versenyeket akár a testvérek között, akár gyermekünk legjobb barátaival, unokatestvéreivel, annak érdekében, hogy feldobjuk valamivel a tanulós szürke hétköznapokat.

Minden diáknak sok-sok ötösben és örömben gazdag tanévet kívánunk! Reméljük, hogy időt tudtok szakítani együtt a szeptemberi hónap szépségeire is! Vidám családi reggeliket, kalandos közös hétvégéket, beszélgetésekben és nevetésekben gazdag estéket Nektek!