A hétből még csak négy nap telt el de máris 5 fiatalkorú eltűnésével kapcsolatban kellett kérnünk a segítségeteket. Mind az öt gyermeknek nagy szüksége lenne arra, hogy újra biztonságba kerüljön. Számtalan veszély leselkedik rájuk egyedül, amely veszélyektől senki nem tudja megóvni őket, hiszen hollétükről egyelőre semmilyen információ nem áll a rendőrség birtokában.

Mit tehetünk?

Köszönjük, hogy időről időre számíthatunk Rátok és arra, hogy foglalkoztok a csellengés problémájával. A hír: egy eltűnt gyermek fotójának megosztása csak egy kattintásnak tűnik, de higgyétek el, sokat segíthet. Minél több ember látja, vagy hallja, hogy egy kisgyermeknek nyoma veszett, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy előbb vagy utóbb, de eljut valaki olyanhoz a hír, aki tud valamit az elveszett gyermekről.

Családok és a remény

A családoknak is rengeteget jelent az összefogás. Amíg a társadalom részéről aktivitás és felelősség mutatkozik a téma iránt, az eltűnt gyermekek szülei is mernek remélni. Remélni, hogy szemük fénye előkerül, hogy valaki meglátja valahol és értesíti őket. Szörnyű és elképzelhetetlen terhet cipelnek ezek a szülők, mi csupán azzal segíthetünk, ha biztosítjuk őket arról, hogy nincsenek egyedül fájdalmukkal. Fontos, hogy érezzék, hogy törődünk velük és elveszett gyermekükkel, nyitott szemmel járunk, összefogunk családjukért és megtesszük minden tőlünk telhetőt. A törődés bármilyen formájára szükség lehet, segítsünk úgy ahogyan tudunk és szeretnénk. Fontos, hogy a család érezze az empátiát és azt, hogy meghallják segélykiáltásaikat.

A gyermekotthonok falain kívül

Azok a fiatalok, akik gyermekotthonokból tűnnek el végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek egyedül csellengve az utcán. Idővel előfordulhat, hogy rá lesznek utalva olyan emberre, aki kihasználva helyzetét visszaél azzal, hogy a fiatal lakhatása, megélhetése, vagy akár a mindennapi alapvető szükségletei is tőle függenek. Azoknak a gyermekeknek, akik a szökést és a csellengést választják súlyos lelki problémákkal kell szembenézniük. Ezek a problémák pedig csak gyarapodni fognak akkor, ha elszöknek az intézményből. Sajnos a veszélyes emberek sokszor megérzik, ki az úgynevezett áldozat-típus és ellentmondást nem tűrve közelítik meg a magányos, szeretet-éhes, elkallódott fiatalokat. Pontosan tudják mit kell mondani, hogyan kell manipulálni és megvezetni a naiv lelkű fiatalkorúakat, akiknek tapasztalatlanságukból adódóan kezdetben még csak eszébe sem jut a legrosszabbat feltételezni valakiről, aki kedves velük. Az intézetben nevelkedő gyermekek nem kapják meg azt a lelki támaszt, nem úgy szocializálódnak, mint azok a gyermekek, akik családban nevelkednek. Így ők hatalmas veszélynek vannak kitéve.

Prevenció

Alapítványként nem győzzük hangsúlyozni a prevenció jelentőségét. Ez az, amivel mi próbálunk tenni azért, hogy minél kevesebb csellengő és minél több boldog család legyen. Reméljük, hogy munkánk hozzájárul ahhoz, hogy társadalmi szinten is párbeszéd induljon el az elveszett gyermekek problémája kapcsán. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a fiatalokkal való őszinte kommunikációra és arra, hogy mekkora jelentősége van annak, ha észrevesszük, hogy egy fiatalnak szüksége van ránk és figyelmünkre. Minden gyermek megérdemli a felhőtlen gyermekkort, a szeretetet, a biztonságot a gondoskodást és a biztonságot. Mi így képzelünk el egy szebb világot: boldog és kiegyensúlyozott gyerekekkel a lehető legőszintébb közegben. Továbbá fontos, hogy felkészültek legyenek a váratlan és veszélyes helyzetekre és különbséget tudjanak tenni jó és rossz emberek között. Ezért is olyan fontos a megelőzés és az, hogy a gyermek szülei, nevelői, pedagógusai és az a közeg, amelyben szocializálódik óva intse azoktól a szituációktól, amelyek bajba keverhetik, amelyek következtében nyoma vész és baja eshet.

Vigyázzunk a fiatalokra, figyeljünk testi-lelki egészségükre és foglalkozzunk a csellengés egyre hatalmasabb méreteket öltő problémájával. Köszönjük, hogy velünk vagytok, köszönjük, ha támogattok minket céljaink elérésében.