Magyarországon minden 3. gyerek cyberbulling, azaz internetes zaklatás és megszégyenítés áldozata volt, vagy jelenleg is az. A bántalmazott fiatalok az esetek többségében még szüleiknek sem mernek szólni az őket ért sérelmekről – minden 10. gyermek kér csak segítséget. Meghökkentő, de igaz: zaklatás esetén a fiatal áldozatok fele önállóan tesz kísérletet arra, hogy megvédje magát.

Hazánkban a szakértők szerint egyelőre nincs dokumentált összefüggés az online zaklatás és a kamaszkorban elkövetett öngyilkossági arányok között, azonban itthon is egyre elterjedtebb a probléma – ennek ellenére sajnálatos módon jellemzően nincs megoldása ezeknek az eseteknek.

Cyberbulling

Cyberbulling során, hasonlóan az iskolai bántalmazásokhoz, az elkövető szándékosan bántja, zaklatja, megszégyeníti, vagy megfélemlíti áldozatát. A zaklatás sokféle formában bekövetkezhet.

Előfordulhat, hogy a bántalmazó a különböző közösségi oldalakon megalázó és sértő kommenteket ír áldozatáról, vagy kompromitáló, kínos fényképet tölt fel róla, esetleg létrehoz egy profilt a nevében, ahol megszégyeníti őt az oda feltöltött tartalmakkal. Gyakori zaklatási módszer, hogy az áldozat közösségi oldalain fellelhető képek valamelyikét szándékosan átszerkesztik azért, hogy a lehető legkínosabb helyzetbe hozzák őt. Cyberbullingnak minősül továbbá az is, amikor valaki negatív tartalmú vagy fenyegető üzeneteket küld másnak – a mocskolódó üzeneteken kívül felzaklató képek vagy videók küldése is zaklatás.

Szexuális bántalmazás is történhet online módon, mégpedig úgy, hogy az elkövető nem kívánt szexuális jellegű ajánlatot tesz vagy szexuális témájú beszélgetésbe kényszeríti bele áldozatát, amely megalázza, felzaklatja vagy megijeszti őt. Ide tartozik az is, hogyha a bántalmazottat szexuális tartalmú képekkel bombázzák, vagy épp ellenkezőleg, tőle próbálnak kikényszeríteni egyet.

Kilátástalanság

Az internetes zaklatás a legtöbb esetben anonim, tehát a zaklató nem vállalja nevét és arcát. Napról napra megkeseríti áldozata életét, folyamatosan rombolja önbizalmát és rossz fényben tünteti fel őt, így nem csoda, hogy a bántalmazott előbb-utóbb teljesen kilátástalannak és élhetetlennek kezdi el érezni a kialakult helyzetét.

Többféle megküzdési stratégia érvényesülhet, hosszútávon azonban egyik sem megoldás. Elképzelhető, hogy a zaklatott fiatal eleinte megpróbálkozik azzal, hogy nem vesz tudomást a sértő üzenetekről, nem foglalkozik a bántó szavakkal, nem megy bele a zaklató „játszmáiba”. Vagy éppen ellenkezőleg, megpróbálja megvédeni magét, felveszi a harcot azzal, aki gúnyt űz belőle, válaszol a sértő üzenetekre, kommentekre, megkérdezi az elkövetőt, hogy miért csinálja és megkéri rá, hogy hagyja abba. Mindkét stratégia csupán abban az esetben hozna eredményt, ha a bántalmazó előbb-utóbb felhagyna a zaklatással, ennek azonban intervenció nélkül igen csekély a valószínűsége.

Éppen ezért olyan fontos a közbeavatkozás, amely a felnőttek részéről kell, hogy megtörténjen. Mindemellett a prevenciónak is kiemelkedő szerepe van: el kell érnünk, hogy a fiatalok szóljanak az őket ért sérelmekről, kérjenek segítséget és érezzék, hogy nincsenek egyedül a bajban. Akkor ugyanis, hogyha egy gyermek vagy egy kamasz érzékeny, esetleg pszichésen labilis, akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat a cyberbulling.

A magány, a kilátástalanság, a folyamatos megaláztatások és a szégyenérzet megtöri a gyermekeket. Sajnos egyedül nem lesz képes arra, hogy megállítsa zaklatóját, illetve feldolgozni sem fogja tudni a vele történteket akkor, ha nem áll mellé valaki. Amint egy fiatal rádöbben, hogy nem tud hatni a bántalmazójára, elbizonytalanodik azzal kapcsolatban, hogy véget érnek-e valaha a mindennapi szörnyűségek, nem látja a kiutat, a mardosó kétségbeesés érzése pedig egyre inkább elhatalmasodik felette.

#Vigyázzrám

Fontos tehát, hogy észleljük, ha a gyermek bajban van, illetve ha azt vesszük észre, hogy szorong és magába fordul, ne hagyjuk magára. A cyberbulling létezik, veszélyes és tudnunk kell azokról az esetekről, amely esetek nyomot hagynak a gyermekek lelkében. A fejlődés bármely szakaszában fontos, hogy a fiatalnak lehetősége legyen arra, hogy önbizalma is fejlődni tudjon. Amennyiben valaki elnyomja, zaklatja, sértegeti és megfélemlíti őket, nem csak hogy nem fejlődik ki megfelelő módon az önképük és az önbizalmuk, de azokat a készségeiket is elveszíthetik, amelyeket addig elsajátítottak a szocializáció során.

Legyünk ott a gyermekeknek, védjük meg őket, vegyük észre, ha bajban vannak és segítsünk rajtuk! Itt fontos megjegyezni, hogy a fiatal online zaklatók nagy része szintén zaklatott volt korábban, így nem csak a zaklatás áldozata, de elkövetője is segítségre szorul.