Hétvégén apák napja volt, így arra gondoltunk, hogy kedveskedünk az apukáknak egy külön kis blogbejegyzéssel.

Vajon mit jelent egy gyermek számára édesapja szeretete? Nektek mit jelent? Mi az első közös emléketek vele kapcsolatban, mi a legemlékezetesebb közös élményetek, mi jut róla eszetekbe először? Szerencsés, akinek az apukájáról a biztonság, a szeretet és a gondoskodás jut eszébe, hősként tud rágondolni és egy olyan sziklaszilárd alapokon nyugvó támaszra, amely végig kíséri őt életében.

Szuperhős és példakép

A lányoknak szuperhősök, a fiúknak példaképek – az apáknak van az egyik legkülönlegesebb és legjelentősebb szerepe gyermekkorban (is). Annyi mindent tanulhatunk tőlük, akár tudatosan, akár tudat alatt, csupán már az által, hogy láttuk, ő hogyan csinálja, így számunkra is a látott viselkedés, hozzáállás és értékrend válik természetessé. Jóllehet, a kamaszkori dackorszak megbolygatja a fiatalok gondolkodásmódját, olykor fel is lázadhatnak a szülők elvei ellen, azonban az, amit otthon éreznek, hallanak és tapasztalnak annyira mélyen a személyiségük és gondolkodásmódjuk részévé válik, hogy még a legnagyobb „lázadás” közepette is hatással lehetnek rájuk a hozott minták. A szülők szeretete és a családdal való minőségi kapcsolat védőhálóként szolgálhat még a legkirívóbb esetekben is.

Családfő

Az a nő, aki olyan apa mellett nőtt fel, akikre odaadó, biztonságot nyújtó családfőként tekinthetett, akiben megbízhatott, aki szeretettel fordult felé és édesanyja felé, nagy valószínűséggel magabiztosabban fogja kialakítani saját felnőtt kapcsolatait is. Bízni fog a férfiakban, hinni fog a szerelemben, és bátrabb is lesz, hiszen tudja, mindig van kihez fordulnia, ha bántódás éri, mindig van kitől tanácsot kérnie és mindig van, ki megvédje őt.

A férfiak személyiségfejlődésére is nagy befolyást gyakorol egy karizmatikus apa-és férfi-kép. Az apa az, akire felnézhetnek, ő az, aki példát mutat, akitől elleshetik, hogyan lehetnek olyanok, akik lenni szeretnének. Egy egészséges apa-fiú kapcsolat eredményeképpen megtanulnak szeretni és biztonságot nyújtani, elsajátítják, hogyan legyenek erősek és kitartóak még a legmegpróbáltatóbb helyzetekben is, illetve nem lesz számukra idegen az igazi nagybetűs „Családfő” szerep sem, amennyiben olyan apa mellett nőttek fel, aki úgy volt jelen az életükben, ahogyan szükség volt rá.

Erős és nagyszívű

Nőként imponál, ha a férfi erős, bátor, határozott, tudatos és mindig tudja, mi a helyes döntés. A hab a tortára, ha a férfi apává értik és az apa szerep által bizonyos szituációkra érzékenyebbé válik – ő is tanul: megtanul egy másféle szeretetnyelvet és olyan tulajdonságokat ismer fel magában, amelyeket azelőtt soha sem.

Gyermekként az egyik legkülönlegesebb érzés az, hogyha azt tapasztaljuk, hogy szüleink úgy szeretnek minket, ahogyan senki mást. Az apa érintései, kedves gesztusai, az ölelések és az érzelemkifejezés minden formája hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek átélje azt a csodálatos érzést, hogy biztonságban van. Van egy édesapja, akire mindig, minden körülmények között számíthat és meggyőződése, hogy semmitől nem kell félnie, semmivel nem kell egyedül megbirkóznia.

Ezúton is szeretnénk tehát köszönteni minden édesapát és minden férfit, aki apa szerepben érzi magát. Szuperhősök vagytok, sose becsüljétek alá szerepeteket gyermekeitek életében, vigyázzatok rájuk, óvjátok, tanítsátok és szeressétek őket! Legyetek mindig azok, akikre a legnagyobb szükségük van, ismerjétek őket és lássatok a szívükbe! Így bízni fognak Bennetek és ha menekülnek, hozzátok menekülnek majd.