Mit tehetünk, ha egy gyerek arról számol be, hogy szexuális visszaélés áldozata lett?

 

Fontos tudni, hogy…

… a gyerekek SOHA nem felelősek az ellenük elkövetett szexuális erőszakért vagy visszaélésért

… sok gyerek fél attól, hogy a szülei megbüntetik, ha ilyesmikről számol be.

 

» Ne éljen vissza a gyerek bizalmával!

» Higgyen neki! A gyerekek nem találnak ki történeteket arról, hogy szexuális visszaélés érte őket, sőt, általában még  a  megtörtént  eseteket  is  nagyon szégyellik, és félnek elmesélni.

»  Nyugtassa  meg,  hogy  attól,  hogy megosztotta Önnel a történteket, nem eshet bántódása!

»  Tudassa  a  gyerekkel,  hogy  nem  ő  a hibás a történtekért!

» Hallgassa meg a történetét! Tehet fel kérdéseket is, de lehetőleg ne faggatózzon lényegtelen részletek felől!

»  Ne  próbálja  a  gyereket  olyasmire rávenni, hogy felejtse el az egészet, és lépjen tovább!

» A szexuális erőszakról nagyon nehéz beszélni.  A  gyerekek  általában  félnek az  elkövető bosszújától  –  aki  gyakran megfenyegeti  őket,  hogy  komoly  baj történik,  ha  bárkinek  beszélnek  a  történtekről – vagy attól, hogy őket fogják hibáztatni. Ne ítélkezzen, és ne erősítse a gyerek aggodalmait!

» Fontos, hogy nyugodt maradjon (ám ne legyen közömbös), amíg a történteket hallgatja. A gyereket megijesztheti, ha  idegessé,  ingerültté  válik,  vagy  ha láthatóan  nagyon  megijed,  kétségbe esik.

» Biztosítsa a gyereket arról, hogy a továbbiakban is fordulhat Önhöz.

»  Lépjen  kapcsolatba  segítő  szervezetekkel,  ahol  információkat  kaphat  a lehetséges további lépésekről, illetve a megfelelő segítés módjáról!

»  Szülőként  (tanárként,  nevelőként stb.)  próbáljon  kialakítani  a  gyermek számára egy olyan új stabilitást, amelynek az elkövető nem része. A legfontosabb,  hogy  a  gyermek  az  elkövetőtől biztonságban legyen!

»  Ne  gyakoroljon  nyomást  a  gyerekre annak  érdekében,  hogy  információkhoz jusson, vagy azért, hogy beszélgetni  tudjon  vele.  Inkább  azt  éreztesse, hogy ha most éppen nem akar a gyerek az esetről beszélni, akkor később is bármikor lehetősége lesz Önhöz fordulni!

» Az elkövető nagy valószínűséggel valamilyen ismerős, rokon vagy barát. Természetes, hogy nagyon mérges, de ha durván  fenyegetőzik,  hogy  mi  történik majd az elkövetővel, azzal megijesztheti  a  gyereket,  és  lelkiismeret-furdalást kelthet benne. Általánosságban inkább a gyerek érzéseire koncentráljon, ne a sajátjaira!

» Fontos, hogy érzelmi támogatást tudjon nyújtani a gyereknek, de lehet, hogy Önnek  is  segítségre  van  szüksége  ahhoz, hogy ezt megadhassa neki. Mérje fel reálisan, hogy mennyit tud Ön segíteni, és nyugodtan kérjen professzionális támogatást!

»  Lehetőleg  ne  intézkedjen  a  gyerek beleegyezése  és  felhatalmazása,  de legalább tájékoztatása nélkül!

Forrás: http://mek.oszk.hu/13900/13907/13907.pdf